Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Συλλυπητήρια για τον θάνατο του André Herlitzka


Στις 31 Ιουλίου 2016 απεβίωσε ο André Herlitzka: Στήριγμα των γεωργών και των συνεταιρισμών τους
Οι Copa και Cogeca απέτισαν φόρο τιμής στον αποβιώσαντα André Herlitzka, ιδρυτή και δημιουργό του πιο ισχυρού γεωργικού λόμπι στην ΕΕ, των ευρωπαϊκών γεωργικών και συνεταιριστικών οργανώσεων Copa και Cogeca, ευχαριστώντας τον που δημιούργησε μια ισχυρή και ενωμένη φωνή στην ΕΕ.
Ο Γενικός Γραμματέας των Copa και Cogeca, Pekka Pesonen, δήλωσε:
Ο André Herlitzka, Επίτιμος Γενικός Γραμματέας των Copa-Cogeca, ήταν μια μεγάλη πηγή έμπνευσης για όλους μας. Το 1959, έδωσε στους αγρότες ενιαία φωνή στην ΕΕ με τη δημιουργία της Copa. Ακολούθησε σύντομα η Cogeca, καθώς και η ανάπτυξη μιας κοινής Γραμματείας Copa και Cogeca το 1962 για να σχηματίσουν το μεγαλύτερο και πιο ισχυρό γεωργικό λόμπι στην ΕΕ ".
 "Με τους αγρότες να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις και τις προμήθειες τροφίμων σε ανεπάρκεια, ο Α. Herlitzka, από το Βέλγιο, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) που έχουμε σήμερα, η οποία είναι μεγάλη αξία για το κόστος της, δίνοντας στους αγρότες ένα πιο δίκαιο και πιο σταθερό βιοτικό επίπεδο και εξασφαλίζοντας σε 500 εκατομμύρια καταναλωτές της ΕΕ ποιοτικά τρόφιμα στο πιάτο τους”. Ο κ. Pesonen πρόσθεσε.

"Αποτελούσε όχι μόνο μια έμπνευση για το έργο της Ευρωπαϊκής γεωργικής πολιτικής, από τη θέση του Γενικού Γραμματέα των Copa-Cogeca για πάνω από 35 χρόνια 1959-1994, αλλά βελτίωσε το αληθινό πνεύμα της συνεργασίας ανάμεσα στους γεωργούς, τους συνεταιρισμούς και τους φορείς χάραξης πολιτικής. Διατήρησε τις Copa και Cogeca ενωμένες και η αφοσίωσή του στη γεωργία και στην αγροτική κοινότητα ενέπνευσε όλους μας να εργαστούμε από κοινού. Θα παραμείνει για πολύ στη μνήμη και στη σκέψη μας και μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι αυτό θα βοηθήσει να ελαχιστοποιήσει τον πόνο από την απουσία του. Μαζί με τα μέλη μας, στέλνουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και τη βαθιά συμπάθεια στην κα Collier, την αφοσιωμένη σύζυγό του, καθώς και στην οικογένεια και τους φίλους του”, κατέληξε ο κ. Pesonen.
…….
Εκ μέρους του Ινστιτούτου Συνεταιριστικών Ερευνών και Μελετών, ο Συντονιστής Έκδοσης του περιοδικού «Κοινωνική Οικονομία», ο οποίος είχε συνεργασθεί με τον εκλιπόντα, έστειλε το ακόλουθο μήνυμα:
Απότιση φόρου τιμής στον André Herlitzka, από την Αθήνα
Αναμνήσεις από την περίοδο πριν και μετά την ένταξη της Ελλάδα στην ΕΟΚ
Ο André Herlitzka, όπως ευτύχησα να τον γνωρίσω, ήταν ένας από τους αφανείς οικοδόμους της Ευρώπης, σε μια περίοδο όπου έπρεπε να εφευρεθούν και να δοκιμασθούν τα δομικά στοιχεία της, όταν έπρεπε να σχεδιασθεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική, βήμα προς βήμα, σε ρεαλιστικές βάσεις , όταν στο γεωργικό τομέα είχε ανατεθεί σημαντικός ρόλος, τόσο για την εξασφάλιση επάρκειας τροφίμων για την Ευρώπη όσο και για την εδραίωση της πεποίθησης του γεωργικού πληθυσμού στο όραμα της ενωμένης Ευρώπης.
Ο Herlitzka ήταν ένας ειδήμων στην εξεύρεση λύσεων όταν υπήρχαν αποκλίνουσες απόψεις και στη μετάδοση του ρεαλισμού των αγροτών και των συνεταιριστών στους φορείς χάραξης πολιτικής. Ήταν πειστικός όταν επιχειρηματολογούσε απέναντι στους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γιατί ήταν γνωστό ότι στήριζε τις απόψεις του σε σταθερά ερείσματα. Ως επικεφαλής των υπηρεσιών Copa-Cogeca ήταν αποτελεσματικός συντονιστής του τότε μικρού αριθμού προσωπικού, με αποτέλεσμα να κερδίζει το σεβασμό και την αναγνώριση από το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και των υπηρεσιών της Επιτροπής.
Οι Ελληνικοί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι Σύλλογοι των αγροτών δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την εξαιρετική αυτή προσωπικότητα.

Εκ μέρους του ελληνικού Ινστιτούτου Συνεταιριστικών Ερευνών και Μελετών


Καθ Κ.Λ. Παπαγεωργίου