Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Διεθνής Συνεταιριστική Συμμαχία - Οι προκλήσεις του μέλλοντος της εργασίας: πώς οι συνεταιρισμοί μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης

Διεθνής Συνεταιριστική Συμμαχία 

Οι προκλήσεις του μέλλοντος της εργασίας: πώς οι συνεταιρισμοί μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης 


Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες στην απασχόληση και ένα εργαστήριο των μελλοντικών τάσεων: η συνεταιριστική εργασία αφορά το 10% του παγκόσμιου απασχολούμενου πληθυσμού.

Τη Διεθνή Ημέρα των Εργαζομένων (1η Μαΐου) η Διεθνής Συνεταιριστική Συμμαχία εορτάζει τη δέσμευση των συνεταιριστών  να δημιουργούν βιώσιμες θέσεις εργασίας και επίσημης εργασία, μειώνοντας την ανισότητα των εισοδημάτων και δείχνοντας την ικανότητά τους να είναι ένα μεγάλο εργαστήριο που πειραματίζεται με καινοτόμες και βιώσιμες μορφές εργασίας. Η Διεθνής Συνεταιριστική Συμμαχία εξυπηρετεί και αντιπροσωπεύει πάνω από 3 εκατομμύρια συνεταιρισμούς και πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια συνεταιριστικά μέλη σε όλο τον κόσμο, σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Ο κόσμος πλήττεται από υψηλά επίπεδα ανεργίας και υποαπασχόλησης, ιδίως μεταξύ των νέων. Υπάρχει επίσης αυξημένη εργασιακή ανασφάλεια, επιδείνωση της κοινωνικής προστασίας και διεύρυνση των ανισοτήτων. Ωστόσο, οι συνεταιρισμοί, ως ένας από τους μεγαλύτερους φορείς στην εργασία που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 10% του παγκόσμιου απασχολούμενου πληθυσμού, μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης σε πολλές από τις προκλήσεις του μέλλοντος της εργασίας.

Ως επιχειρήσεις που έχουν ως επίκεντρο τους ανθρώπους, και ανήκουν και διευθύνονται από τα μέλη τους για ικανοποιήσουν τις κοινές τους ανάγκες και προσδοκίες, είτε τα μέλη είναι πελάτες, εργαζόμενους, χρήστες ή κάτοικοι, οι συνεταιρισμοί έχουν δημοκρατική διαχείριση και έλεγχο. Η εγγενής ικανότητα των συνεταιρισμών να καινοτομούν και να προσαρμόζονται για να καλύψουν τις ανάγκες της κοινότητας μπορεί να είναι ένα εργαλείο για να φέρει τη δημοκρατία, την ισότητα και τη βιωσιμότητα στο χώρο εργασίας.

«Οι τεχνολογικές αλλαγές, η οικονομία της γνώσης, τα μεγάλα δεδομένα και η μετεγκατάσταση είναι, μεταξύ άλλων, παράγοντες που επηρεάζουν γρήγορα τον κόσμο της εργασίας - και πρέπει να λάβουμε υπόψη θέματα όπως η μισθολογική διαφορά μεταξύ των φύλων και η σύγχρονη δουλεία που επηρεάζει ανθρώπους όλων των φύλων και όλων των ηλικιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι συνεταιρισμοί προσφέρουν ένα άλλο παράδειγμα, όπου η ένταξη, η συμμετοχή και η ανάπτυξη συμβαδίζουν ", δήλωσε ο Ariel Guarco, Πρόεδρος της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας

Η Διεθνής Συνεταιριστική Ένωση εξέφρασε την ικανοποίησή της για την Πρωτοβουλία της Εκατονταετίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας με την επικέντρωση στο Μέλλον της Εργασίας και, στο πλαίσιο αυτό, τη δημιουργία της Παγκόσμιας Επιτροπής για το Μέλλον της Εργασίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ). Η συνεταιριστική κίνηση παρουσίασε ένα έγγραφο θέσης σχετικά με την αρχική έκθεση της Παγκόσμιας Επιτροπής, με τίτλο "Συνεταιρισμοί και το μέλλον της εργασίας", δείχνοντας τη συνάφεια των συνεταιρισμών στην εργασία και την απασχόληση και πρότεινε πολιτικές συστάσεις με στόχο την προώθηση της συμβολής των συνεταιρισμών στο μέλλον της εργασίας.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της συνεταιριστικής εργασίας;

Όσον αφορά τις ιδιότητες της εργασίας που εκτιμούν οι άνθρωποι, η έκθεση Συνεταιρισμοί και Απασχόληση: μια Παγκόσμια Έκθεση, αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι που εργάζονται μέσα ή μέσα στα πλαίσια των συνεταιρισμών σε διάφορα μέρη του κόσμου αισθάνονται «έναν συνδυασμό οικονομικής λογικής, μιας προσπάθειας για αποτελεσματικότητα, κοινή ευελιξία, αίσθηση συμμετοχής, περιβάλλον οικογενειακού τύπου, υπερηφάνεια και υπόληψη, έντονο αίσθημα ταυτότητας και εστίαση στις αξίες ». [1] Η έκθεση δημοσιεύθηκε από την CICOPA, την τομεακή οργάνωση της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας για τη  Βιομηχανία και τις υπηρεσίες και το ποιοτικό τμήμα της βασίζεται σε μια σειρά συνεντεύξεων.

Οι συνεταιρισμοί συνεργάζονται επίσης με ευάλωτες ομάδες, όπως οι οικονομικοί μετανάστες και οι πρόσφυγες, συμβάλλοντας στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και στην ένταξη στην εργασία. Όπως επεσήμανε η ΔΟΕ [2], οι συνεταιρισμοί σε αρκετές χώρες έχουν ενσωματώσει ενεργά μετανάστες στο εργατικό δυναμικό ή τους παρέχουν υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των κινδύνων υγείας και των ψυχοκοινωνικών κινδύνων.

Ενώ η Ατζέντα για την Αειφόρο Ανάπτυξη του ΟΗΕ 2030 υποστηρίζει την πλήρη απασχόληση, οι μακροοικονομικές πολιτικές έχουν μετατοπίσει την έμφαση που δίνουν από την τόνωση της απασχόλησης στην επικέντρωση σε νομισματικές πολιτικές και πολιτικές τιμών, λιτότητα και ευελιξία. Οι συνεταιρισμοί τείνουν να αποδίδουν προτεραιότητα σε μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα έναντι της βραχυπρόθεσμης, διοικητικής αποτελεσματικότητας, τόσο επειδή οφείλονται στις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών, όσο και επειδή εμπλέκουν τους ίδιους πολίτες σε μια επιχείρηση την οποία κατέχουν από κοινού και ελέγχουν δημοκρατικά.

Οι συνεταιρισμοί σε διάφορες χώρες έχουν ήδη αρχίσει να επωφελούνται από τις νέες ευκαιρίες που διατίθενται στην «λευκή οικονομία», την «πράσινη οικονομία», την «κυκλική οικονομία» και τις δημιουργικές δραστηριότητες. Σε πολλές από αυτές τις δραστηριότητες, η συνεταιριστική μορφή  έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, διότι η αποκεντρωμένη και δημοκρατική διαχείριση συχνά ευνοεί την παραγωγή τους. Η ομαδοποίηση σε συνεταιριστικές ομάδες και δίκτυα προσφέρει καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης σε αυτούς τους τομείς, χάρη στις οικονομίες κλίμακας που δημιουργούν αυτές οι ομάδες.

Συστάσεις πολιτικής για την προώθηση των συνεταιρισμών

Καθώς η ΔΟΕ αναγνώρισε τη συνεταιριστική συμβολή για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, μέσω της Σύστασης (αριθ. 193 του2002) για την Προώθηση των Συνεταιρισμών, η Διεθνής Συνεταιριστική Συμμαχία καλεί την Παγκόσμια Επιτροπή
και τις κυβερνήσεις να επεκτείνουν αυτή την αναγνώριση στη συζήτηση για το μέλλον της εργασίας.

Όπως δείχνει το έγγραφο θέσης μας, η προώθηση του συνεταιριστικού επιχειρηματικού μοντέλου μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης σε πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο μεταβαλλόμενος κόσμος της εργασίας.

Η Διεθνής Συνεταιριστική Συμμαχία ζητά από τις κυβερνήσεις:

 - Να προωθήσουν ενεργά το συνεταιριστικό μοντέλο ως δημιουργού ποιοτικών θέσεων εργασίας και συλλογικού πλούτου σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

- Να αλλάξουν οι όροι πρόσβασης στην κοινωνική προστασία, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν πρόσβαση σε αυτό, ανεξάρτητα από το καθεστώς εργασίας τους·

- Να θεσπίσουν νομοθεσία που να επιτρέπει την παρακολούθηση της εύρυθμης λειτουργίας των συνεταιρισμών, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των δικαιωμάτων των εργαζομένων ·

- Να ενθαρρύνουν αποφασιστικά το διάλογο και τις συμμαχίες μεταξύ της  συνεταιριστικής κίνησης και των συνδικάτων. [2]







[2] ILO, Labour Migration Highlights No. 2: Labour Migration and Cooperatives, 2015: http://s.coop/2685o ---