Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Σημείωμα της Έκδοσης



Αγαπητοί Αναγνώστες,
Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση δημοσιεύουμε σήμερα το 16ο Τεύχος του Περιοδικού μας, όπως σας υποσχεθήκαμε στο προηγούμενο Τεύχος 15. Το τεύχος αυτό είναι προφανές ότι είναι και το τελευταίο για τη χρονιά που φεύγει και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είμαστε σε θέση να δώσουμε το επόμενο τεύχος 17, την άνοιξη του χρόνου που έρχεται (2019).
Πριν αναφερθούμε στα αξιόλογα περιεχόμενα αυτού του τεύχους, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για το ενδιαφέρον που δείχνετε και μας διαβάζετε, όπως διαπιστώνουμε από την επισκεψιμότητά  σας στην ιστοσελίδα του περιοδικού. Κι αυτό γιατί η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και δυστυχώς χαρακτηρίζεται από υποβάθμιση έως και καταρράκωση των ηθικών αξιών από τις οποίες διέπεται η Κοινωνική Οικονομία.
Στο παρόν τεύχος δίδουμε αρχικά ένα ικανοποιητικό περιεχόμενο επιστημονικών εργασιών που μας αφορούν και σχετίζονται με το κοινωνικό και συνεταιριστικό κεφάλαιο, καθώς επίσης με τον ημεδαπό (εγχώριο) συνεργατισμό και τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Παρουσιάζονται πέραν αυτών των εργασιών ορισμένα αξιόλογα κείμενα, τα οποία μπορούν να μας ενθαρρύνουν για την περαιτέρω ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα και στον κόσμο.  Η διακήρυξη της συνεργασίας που συνυπέγραψαν οι 4 μεγάλες Ομοσπονδίες-Ενώσεις συνεταιρισμών της Ελλάδας φυσικά και δεσπόζει μεταξύ αυτών των κειμένων, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας. Αλλά τόσο η διακήρυξη της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας (ICA), όσο και η έκθεση αυτής και του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Ινστιτούτου για τις Συνεταιριστικές και Κοινωνικές Επιχειρήσεις (ΕURICSE) "Eξερευνώντας τη συνεταιριστική οικονομία", παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ασχολούμενους με το αντικείμενο της Κοινωνικής Οικονομίας στο Διεθνές Περιβάλλον. Δίδεται στην ελληνική η περίληψη της έκδοσης , ενώ παρατίθεται  ολόκληρο το κείμενο στην αγγλική γλώσσα. 
Θα ήταν παράλειψη του περιοδικού μας, εάν σε αυτό το τεύχος δεν δίδαμε ένα πρώτο κείμενο για το Διεθνές Φόρουμ Συνεταιριστικού Δικαίου.  Θεωρήσαμε ακόμη καλό να δώσουμε ένα παλιότερο κείμενο που αντλήσαμε από το Συνέδριο του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων και το οποίο συνδέει τον συνεταιριστικό θεσμό με τη βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη.  
Όπως και στο προηγούμενο τεύχος έτσι και τώρα η κα Ανδριανή –Άννα Mητροπούλου μας ενισχύει, ως άριστα εξειδικευμένη, με «την Νομολογία για τους συνεταιρισμούς , υπό το φως των διεθνών συνεταιριστικών αρχών». Ο εμπλουτισμός του περιοδικού με θέματα της συνεταιριστικής οικονομίας μας καθιστά υπερήφανους. Και από τη θέση αυτή οφείλουμε θερμές ευχαριστίες στην έγκριτη νομικό και βασικό στέλεχος του ΙΣΕΜ.
Με την ευκαιρία του 15ου Συνεδρίου της ΕΤΑΓΡΟ, που έγινε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις αρχές Νοεμβρίου 2018, δίδουμε μάλλον περιληπτικά τρεις επιστημονικές ανακοινώσεις για την Κοινωνική Οικονομία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο αυτό και ακόμη καταγράφουμε δύο προτάσεις της Κας Σεργάκη (Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Κοινωνικής Οικονομίας Α.Π.Θ.)  με σύντομα σχόλια του συντονιστή της έκδοσης.

Ο Συντονιστής                                                                                                                  
Ομότιμος Καθηγητής Κωνσταντίνος Δ. Αποστολόπουλος

Ο Αρχισυντάκτης
Δρ. Ιωάννης Βήκας