Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Σημείωμα της Έκδοσης

Aγαπητοί αναγνώστες και φίλοι του περιοδικού,
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας δώσουμε ένα ακόμα τεύχος «Κοινωνικής Οικονομίας» (το 17ο κατά σειρά). Σε μία εποχή όπου οι σταθερές αξίες καταρρακώνονται καθημερινά, εμείς παραμένουμε πιστοί στη διάδοση των αξιών του συνεργατισμού για ανάπτυξη και πρόοδο. Γι’ αυτό, και σε αυτό το τεύχος μας θα έχετε την ευκαιρία να προσεγγίσετε τόσο επιστημονικές μας εργασίες (για κοινωνική οικονομία και συνεργατική νομοθεσία) , όσο και αξιόλογα κείμενα που ενδιαφέρουν όλους όσους ασχολούνται με την κοινωνική οικονομία. Επίσης έχουμε τώρα την ευκαιρία, να δώσουμε τα βασικά συμπεράσματα δύο Συνεδρίων, που έγιναν πρόσφατα στην Αθήνα και αφορούν, το συνεργατικό δίκαιο και τη “διάσωση” της ελληνικής αγροτικής εκμετάλλευσης.
Γνωρίζετε από τα δύο προηγούμενα τεύχη μας , την καθιέρωση των σχολίων μας για θέματα που μας αφορούν. Συνεχίζουμε τα σχόλια αυτά και στον παρόν τεύχος και είμαστε ανοιχτοί για να δεχτούμε και τους δικούς σας ενδιαφέροντες σχολιασμούς σε επόμενα τεύχη μας. Και ακόμα, η καθιερωμένη σελίδα μας με τα βιβλία (παλιά και νέα) κάνει την εμφάνισή της και σε αυτό το τεύχος μας, με μία επέκταση και σε βιβλία που δεν αφορούν την κοινωνική οικονομία, αφορούν όμως στελέχη του χώρου της κοινωνικής οικονομίας. Η αρχή γίνεται από το παρόν τεύχος με δύο βιβλία της Ομότιμης Καθηγήτριας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κας Ισαβέλας Γιδαράκου και δύο λογοτεχνικά πονήματα του Προέδρου του ΙΣΕΜ και Ομότιμου Καθηγητή του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Κωνσταντίνου Δ. Αποστολόπουλου.
Πριν κλείσουμε το σημείωμα αυτό, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από το επόμενο Τεύχος του Περιοδικού μας, θα δημοσιεύουμε και κείμενα στη διεθνή – αγγλική γλώσσα , για πολλούς και φυσικά ευνόητους λόγους, όπως είναι η προσέγγιση στα θέματα κοινωνικής οικονομίας της χώρας μας (αλλά και της Ευρώπης γενικότερα) ξένων συνεργατών μας. Και ακόμα, η προσέγγιση αυτή μπορεί να γίνεται και με συναδέλφους – Έλληνες της αλλοδαπής , οι οποίοι επιθυμούν τη δημοσίευση των κειμένων τους στην αγγλική γλώσσα.  Στην εποχή που ζούμε, της ψηφιακής τεχνολογίας και των κοινωνιών της πληροφορίας, πιστεύουμε ότι είναι πια η ώρα για το άνοιγμα του Περιοδικού μας, πέρα από τα ελληνικά σύνορα, στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Ο Συντονιστής                                                                                                                  
Ομότιμος Καθηγητής Κωνσταντίνος Δ. Αποστολόπουλος

Ο Αρχισυντάκτης
Δρ. Ιωάννης Βήκας