Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Ένα ενδιαφέρον σεμινάριο για συνεταιρισμούς, οργανωμένο από συνεταιρισμούς με διαμονή σε συνεταιριστικό ξενοδοχείο




Από την ιστοσελίδα του Ν. Χρυσόγελου

Σεμινάριο που οργανώνεται από τους συνεταιρισμούς κι απευθύνεται στους συνεταιρισμούς. Με υπεύθυνους διοργάνωσης συνεταιρισμούς. Και με διαμονή σε συνεταιριστικό ξενοδόχείο. Ναι συμβαίνουν αυτά, αλλά στην Ιταλία. Από την Ελλάδα συμμετείχε ο κοινωνικός Συνεταιρισμός ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ (τον εκπροσώπησε ο Αντώνης Καλογεράκης)

Η συμμετοχή του ΑΝΕΜΟΥ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ, λοιπόν, στο σεμινάριο που οργάνωσε στο Μιλάνο (11-13 Οκτωβρίου) η Confcooperative (Συνομοσπονδία Συνεταιρισμών Ιταλίας) είχε από όλα. Και ενδιαφέρουσα σύνθεση - οι συμμετέχοντες προέρχονταν από συνεταιρισμούς από την Ιταλία, τη Μ. Βρετανία και την Ελλάδα - κι ενδιαφέροντα παραδείγματα και καλές πρακτικές.

Η Confcooperative (Συνομοσπονδία Συνεταιρισμών Ιταλίας), που ανέλαβε την διοργάνωση έχει συνολικά 3,3 εκατ. μέλη και 538.000 εργαζόμενους. Στην Ιταλία έχουν καταγραφεί πάνω από 10.000 συνεταιριστικές και κοινωνικές επιχειρήσεις. Την ευθύνη οργάνωσης του σεμιναρίου είχαν 2 συνεταιρισμοί: Federsolidarietà και Puntodock.

Ενδιαφέρουσα περίπτωση που συζητήθηκε, στο πλαίσιο του Εργαστηρίου, είναι ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός που έχει δημιουργηθεί στην πόλη της Matera (Ν. Ιταλία), όπου χρησιμοποιούνται οι στέγες των κτηρίων, με την υποστήριξη και των τοπικών δημοτικών αρχών, για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα κέρδη από την πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος προσφέρονται για τη στήριξη των κοινωνικών δομών της πόλης, αποτελώντας ένα πρότυπο ακόμα και για την Ελλάδα.

Αλλά και το ίδιο το ξενοδοχείο (Hotel & Residence Zumbini 6) που ανήκει στον Κοινωνικό Συνεταιρισμό La Cordata και το οποίο φιλοξένησε το Εργαστήριο αυτό, είναι ένα αξιόλογο υπόδειγμα. Το 2005 οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να βάλουν υποθήκη τα ακίνητά τους για να ξεκινήσει ο συνεταιρισμός. Σήμερα, έχοντας ήδη την πολύ θετική εμπειρία 10 ετών, ο συνεταιρισμός λειτουργεί υποδειγματικά προσφέροντας το 1/3 του ξενοδοχείου σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 αξιοποιούνται για τουριστικούς σκοπούς, όπως μια συμβατική ξενοδοχειακή μονάδα του Μιλάνο, με ανταγωνιστικό κόστος αποτελώντας με αυτόν τον τρόπο έναν απολύτως οικονομικά βιώσιμο Συνεταιρισμό. Το επιπλέον σημαντικό στοιχείο για την προσπάθεια που γίνεται από την La Cordata είναι η διοργάνωση κοινών δραστηριοτήτων με την τοπική κοινότητα, ώστε να ενισχύονται ουσιαστικά οι δεσμοί μεταξύ τους, κάνοντας παράλληλα τους πολίτες τις περιοχής κοινωνούς της συνολικής προσπάθειας του Συνεταιρισμού.