Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Μας ενδιαφέρει όλους: Το 1% μεγαλύτερο από το 99%! (Κ. Παπαγεωργίου)



Ακραία ανισότητα του πλούτου δείχνουν τα στοιχεία που παρουσίασε η Oxfam1 στην ετήσια Έκθεσή της για το 2015. Προβλέπει ότι, με την πορεία των εξελίξεων, κατά το φετινό έτος 2016, ο συνολικός πλούτος του πλουσιότερου 1% του πληθυσμού της γης θα ξεπεράσει τον πλούτο του άλλου 99%, εκτός εάν η παρατηρούμενη τάση διεύρυνσης της ανισότητας, γίνει δυνατό να ελεγχθεί.

Το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού κατείχε το 44% του πλούτου το έτος 2009. Αυτό αυξήθηκε σε 48% το 2014 και θα ξεπεράσει το 50% κατά το 2016. Τα άτομα που απαρτίζουν αυτό το 1% του πληθυσμού, διέθεταν κατά το 2014, μέσο ύψος πλούτου ίσο με 2,7 εκατ. δολάρια ΗΠΑ κατά ενήλικο άτομο.

Η Winnie Byanyima, εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam International, δήλωσε: «Άραγε, θέλουμε πραγματικά να ζήσουμε σε έναν κόσμο όπου το ένα τοις εκατό θα διαθέτει πλούτο περισσότερο από το άθροισμα όλων των υπολοίπων; Η κλίμακα της παγκόσμιας ανισότητας είναι απλά συγκλονιστική και το χάσμα μεταξύ των πλουσιότερων και των υπόλοιπων διευρύνεται με ταχείς ρυθμούς.

«Τους τελευταίους 12 μήνες έχουμε δει παγκόσμιους ηγέτες, από τον Πρόεδρο Ομπάμα ως την Κριστίν Λαγκάρντ να μιλούν περισσότερο για την αντιμετώπιση της ακραίας ανισότητας, αλλά είμαστε ακόμα σε αναμονή για πολλούς από αυτούς να κάνουν κάτι γι’ αυτό. Είναι καιρός οι ηγέτες μας να ενδιαφερθούν για τα ισχυρά συμφέροντα που στέκονται εμπόδιο στο δρόμο προς έναν πιο δίκαιο κόσμο με ευημερία.

Το να αφήνουμε τα πράγματα να τραβούν το δρόμο τους για την ελίτ, δεν είναι μια αδάπανη επιλογή. Η αποτυχία στην καταπολέμηση των ανισοτήτων, θα φέρει οπισθοδρόμηση στην καταπολέμηση της φτώχειας. Οι φτωχοί πλήττονται διπλά από την αυξανόμενη ανισότητα - παίρνουν ένα μικρότερο μερίδιο της οικονομικής πίτας και επειδή ακραία ανισότητα βλάπτει την ανάπτυξη, υπάρχει μικρότερη πίτα για να μοιραστεί».


Η διεθνής οργάνωση καλεί τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν ένα σχέδιο επτά σημείων για την αντιμετώπιση της ανισότητας. Τα σημεία αυτά είναι:

1. Να παταχθεί η φοροαποφυγή από εταιρείες και πλούσιους ιδιώτες
2. Να γίνουν επενδύσεις στην καθολική, δωρεάν πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες, όπως η υγεία και η εκπαίδευση
3. Να υπάρξει μέριμνα για τη δίκαιη κατανομή της φορολογίας, με μετατόπιση από την εργασία και την κατανάλωση προς το κεφάλαιο και τον πλούτο
4. Να καθιερωθεί κατώτατο ημερομίσθιο και κίνηση προς ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο για όλους τους εργαζόμενους
5. Να καθιερωθεί νομοθεσία περί ίσης αμοιβής και προώθησης οικονομικών πολιτικών για δίκαιη μεταχείριση των γυναικών
6. Να διασφαλισθεί ότι υπάρχουν επαρκείς ασφαλιστικές δικλείδες για τους φτωχότερους, συμπεριλαμβανομένης μια εγγύησης ελάχιστου εισοδήματος
7. Να συμφωνηθεί ένας παγκόσμιος στόχος για την αντιμετώπιση της ανισότητας.


1 Η Oxfam (Oxford Famine relief) είναι μια διεθνής συνομοσπονδία, αποτελούμενη από 17 Οργανώσεις που λειτουργούν σε 94 χώρες, με επιδίωξη την εξεύρεση λύσεων για το θέμα της πείνας και γενικότερα της αδικίας στον κόσμο. Επιδίωξή της είναι να επηρεάσει τους ισχυρούς του κόσμου, μέσω της συλλογικής δράσης, προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των ασθενέστερων. Ιδρύθηκε από πανεπιστημιακούς και κοινωνικούς ακτιβιστές, στην Οξφόρδη το 1942, ως Επιτροπή Ανακούφισης από την Πείνα, με αρχικό σκοπό να πείσει τη βρετανική κυβέρνηση να επιτρέψει την επισιτιστική βοήθεια διαμέσου του Συμμαχικού αποκλεισμού για τους πεινασμένους πολίτες στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Ελλάδα.