Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Σημείωμα του Συντονιστή Έκδοσης



Όπως είχε αναγγελθεί στο προηγούμενο 7ο τεύχος του περιοδικού του ΙΣΕΜ, στην κατηγορία των Επιστημονικών εργασιών του παρόντος τεύχους περιλαμβάνεται η μετάφραση της τρίτης έκδοσης της εργασίας του Hagen Henry, με τίτλο «Κατευθυντήριες γραμμές για τη Συνεταιριστική Νομοθεσία». Με την εργασία αυτή, συμπληρώνεται η ομάδα των σημαντικών εργασιών που αναφέρθηκαν στο προηγούμενο τεύχος, οι οποίες αποτελούν πολύτιμους οδηγούς για την κατάρτιση συνεταιριστικής νομοθεσίες. Το ΙΣΕΜ ελπίζει να αξιοποιηθούν οι εργασίες αυτές κατά την κατάρτιση συνεταιριστικών νόμων από τις ελληνικές Κυβερνήσεις.
Όσοι επιδιώκουν περισσότερη και λεπτομερειακή εμβάθυνση, θα πρέπει να καταφύγουν και στην έκδοση “International Handbook of Cooperative Law”, των D. Cracogna, A. Fici, H. Henry, (eds), Springer, 2013, σελίδες 813.

Επειδή το θέμα της φορολογίας των συνεταιρισμών αποτελεί μόνιμο πρόβλημα για τις φορολογικές αρχές της χώρας, καθόσον δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες των συνεταιρισμών, ως δεύτερο θέμα των επιστημονικών εργασιών περιλαμβάνεται η εργασία των Κ. Παπαγεωργίου και Ο. Κλήμη-Καμινάρη, με τίτλο «Οι έννοιες πλεονάσματα, κέρδη και καθαρό πλεόνασμα στους συνεταιρισμούς», που αποτελεί μετάφραση στην ελληνική της εργασίας που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Cooperative Management (vol. 4, no. 1, Sept. 2008), η οποία αναλυτικά επεξηγεί το θέμα και τεκμηριώνει την ανάγκη να μην φορολογούνται τα πλεονάσματα στο επίπεδο του συνεταιρισμού.

Τέλος, η εργασία του Χρ. Καρατζά για τις Οργανώσεις και τις Ομάδες Παραγωγών, όχι μόνο ξεκαθαρίζει τις δύο έννοιες αλλά και παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τις Οργανώσεις Παραγωγών, κατεύθυνση από την οποία μπορούν να επωφεληθούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, προς όφελος των μελών τους και της οικονομίας γενικότερα.

Στην κατηγορία Αξιόλογα κείμενα περιλαμβάνεται ο σημαντικός ρόλος των πιστωτικών συνεταιρισμών, όπως τον παρουσιάζει μια γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ). Η γνώμη της ΕΟΚΕ δεν αποτελεί κατεύθυνση πολιτικής. Δεν παύει όμως να επηρεάζει τη διαμόρφωση πολιτικής, αφού αποτελεί τη συνισταμένη της άποψης των εκπροσώπων των λεγόμενων παραγωγικών τάξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα θέματα της συνεταιριστικής νομοθεσίας πολύ συχνά κυριαρχούν στην επικαιρότητα. Μετά την προηγούμενη εκδοχή νέου σχεδίου νόμου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, την οποία είχε σχολιάσει έντονα αρνητικά η Δικηγόρος Α. Μητροπούλου στο προηγούμενο τεύχος, νέο Σχέδιο Νόμου κατατέθηκε στη Βουλή, το οποίο η Δικηγόρος Α. Μητροπούλου, μέλος του Δ.Σ. του ΙΣΕΜ, πρώην Νομικός Σύμβουλος της σχολιάζει εκ νέου, με την ίδια απογοήτευση. Ο εκτενής σχολιασμός θα μπορούσε να αποτελέσει πολύτιμο βοήθημα για τους Βουλευτές που θα κληθούν να εκφράσουν την άποψή τους και να ψηφίσουν στο Κοινοβούλιο. Είναι γνωστό ότι συνεταιρισμοί δεν γίνονται από τους νόμους. Όμως ένας κακός νόμος μπορεί θα βλάψει σοβαρά την συνεταιριστική πρωτοβουλία σε μια εποχή που επιζητείται ακριβώς το αντίθετο.

Σχολιαστές στο παρόν τεύχος είναι ο Φ. Παναγιωτόπουλος, πρώην Υποδιοικητής της πρώην ΑΤΕ και ο Καθηγητής Κ. Παπαγεωργίου, συντονιστής της έκδοσης.

Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί δεν βρίσκονται στην καλύτερη φάση τους, αν όχι στη χειρότερη. Όμως, υπάρχουν και λαμπρά παραδείγματα, όπως ο πτηνοτροφικός συνεταιρισμός ΠΙΝΔΟΣ, ο γαλακτοκομικός Καλαβρύτων και ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού για τα οπωροκηπευτικά. Το περιοδικό του ΙΣΕΜ ευχαρίστως προβάλλει καλά συνεταιριστικά παραδείγματα.

Καινούριο στοιχείο στην κατηγορία Βιβλία είναι η χρησιμοποίηση του διαδικτύου για κλασικά συνεταιριστικά κείμενα. Έτσι, οι τρεις πρώτοι τόμοι του μοναδικού έργου του αείμνηστου Αρ. Ν. Κλήμη είναι πλέον διαθέσιμοι, ως προσφορά της οικογενείας του. Θα ακολουθήσει η ανάρτηση και των επόμενων τριών τόμων, με τη συμβολή του Δικτύου Κάπα. Οι διευθύνσεις είναι: