Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Πήγασος Αγροδιατροφή – 7 Grapes



Ο αγροτικός συνεταιρισμός «Πήγασος Αγροδιατροφή» απασχόλησε τα εξειδικευμένα αγροτικά έντυπα1 τους τελευταίους μήνες, ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα επιτυχίας στην παραγωγή και εμπορία νωπών σταφυλιών. Πρόκειται για Οργάνωση Παραγωγών, που ιδρύθηκε το 2010 στο Κιάτο Κορινθίας από 7 παραγωγούς. Το 2015 τα μέλη είναι 51 παραγωγοί, που καλλιεργούν τις ποικιλίες σουλτανίνα και Grimson σε 1900 στρέμματα στις περιφέρειες Πελοποννήσου, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας και εξάγουν τα σταφύλια με το εμπορικό σήμα 7 Grapes σε μεγάλα σούπερ-μάρκετ (Marks and Spencer, Waitrose, Sainsburys, Tesco, Co-op, Aldi, Delhaize, κλπ.).
Η Οργάνωση Παραγωγών συμμετέχει σε διεθνές πρόγραμμα για βιολογική καλλιέργεια, χρησιμοποιώντας τεχνογνωσία της εταιρείας Bayer. Διαθέτει πρότυπη μονάδα τυποποίησης και συσκευασίας σταφυλιών στο Κιάτο Κορινθίας, με δυναμικότητα συσκευασίας 4.500 τόνων επιτραπέζιων σταφυλιών και χώρους μακράς αποθήκευσης 1.500 τόνων. Η βιολογική καλλιέργεια υποστηρίζεται από δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών στους αμπελώνες, για τη συγκέντρωση και αξιοποίηση των μετεωρολογικών δεδομένων μέσω λογισμικού, ώστε να περιορίζεται στο ελάχιστο η χρήση σκευασμάτων, γεγονός που περιορίζει το κόστος και συντελεί στην προστασία του περιβάλλοντος και του καταναλωτή.
Την πρωτοβουλία για την ίδρυση της Πήγασος Αγροδιατροφή είχε ο κ. Μάριος Λέγγας, αγρότης με μεταπτυχιακές σπουδές στην Τεχνολογία Τροφίμων και στη Διοίκηση Ποιότητας και εμπειρία εργασίας σε μεγάλες επιχειρήσεις τροφίμων του εξωτερικού.
Η στρατηγική που ακολουθήθηκε για την αύξηση των μελών και των εκτάσεων, περιλάμβανε ενημέρωση και εκπαίδευση των νέων παραγωγών και η συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς σε πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας.
Στόχος του συνεταιρισμού είναι το 25% των νωπών σταφυλιών που καταναλώνεται στο εξωτερικό να είναι ελληνικά.
Ενδιαφέρουσα είναι η απάντηση του κ. Λέγγα στο ερώτημα της Δημοσιογράφου Μ. Λαμπαδίτη της Εφημερίδας Πρώτο Θέμα: Τι θα πρότεινε σε κάποιον νέο, ο οποίος εξαιτίας της ανεργίας θέλει να στραφεί στη γη. Θα τον ενθάρρυνε να ασχοληθεί με τις καλλιέργειες της «μόδας», όπως είναι το ιπποφαές, το ακτινίδιο ή το γκότζι-μπέρι; Είπε: «Ανησυχώ ότι θα εξελιχθεί σε φούσκα αυτή η τάση. Έχουμε κλίμα, νερό, πάρα πολύ καλά χώματα και πάρα πολύ δυνατά προϊόντα. Έχουμε το λάδι, την ελιά, το σταφύλι και άλλα φρούτα. Το ξέρετε ότι η Ελλάδα είναι από τις τυχερές χώρες που δεν θα επηρεαστούν πολύ από την κλιματική αλλαγή, λόγω των ορεινών όγκων και της μεγάλης ακτογραμμής της; Προτείνω αμπέλι και πάλι αμπέλι. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Όπως έγραψε και ο Ελύτης, “αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι και ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις. Όλα τα έχουμε. Αυτά που λείπουν είναι η σταθερή ποιότητα και αξιοπιστία στις ξένες αγορές».

1 Βλ. περιοδικό «Αγρότυπος» (11.6.2015), «Αγροτικός Τύπος» - εβδομαδιαία έκδοση της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» (25.6.2015) και εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» (16.8.2015, σελ. 19.