Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Σημείωμα του Συντονιστή Έκδοσης


Πλούσια και ενδιαφέρουσα είναι η ύλη του τεύχους 6 του περιοδικού.

- Επτά εξέχουσες προσωπικότητες από επτά διαφορετικές χώρες, με ειδίκευση στη συνεταιριστική νομοθεσία και μακρόχρονη εμπειρία από τη συνεταιριστική πράξη, συνεργάσθηκαν στην εκπόνηση του «Σχεδίου Αρχών της Ευρωπαϊκής Συνεταιριστικής Νομοθεσίας (Principles of European Co-operative LawPECOL)”, Η αναγκαία συγκριτική έρευνα διήρκεσε τρία χρόνια και στηρίχθηκε στις νομοθεσίες των εξής χωρών: Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ην. Βασιλείου και Φινλανδίας.
Το Σχέδιο Αρχών που δημοσιεύεται στο παρόν τεύχος, είναι ακόμη δεκτικό τροποποιήσεων. Η μετάφραση στα ελληνικά έγινε με βάση το αγγλικό πρωτότυπο, δεν είναι επίσημη και έχει ενημερωθεί η ομάδα των μελετητών. Δημοσιεύεται με την ελπίδα ότι ενδέχεται να αξιοποιηθεί από τους επίδοξους νομοθέτες, ιδίως ενόψει της προετοιμασίας νέου νόμου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς (βλ. το Σχέδιο Νόμου στο παρόν τεύχος).
Ο αναγνώστης που δεν διαθέτει επαρκή χρόνο, μπορεί τουλάχιστον να μελετήσει τα κεφάλαια 1-5, όπου περιλαμβάνεται η συνιστώμενη διατύπωση διατάξεων νόμου. Η Εισαγωγή και οι Παρατηρήσεις κατά κεφάλαιο επεξηγούν και επιχειρηματολογούν για τις τελικές διατυπώσεις.

- Στις επιστημονικές εργασίες περιλαμβάνεται επίσης εργασία του Edgar Parnell που παρουσιάσθηκε σε συνέδριο της CIRIEC στη Λισαβόνα (15-18/7/2015). Η τεράστια εμπειρία του συγγραφέα από την ενασχόλησή του με τους συνεταιρισμούς επί περισσότερα από 50 χρόνια σε πολλές περιοχές του κόσμου, του επιτρέπει να διατυπώνει συμπεράσματα για τους παράγοντες που συντελούν στην επιτυχία ή αποτυχία των αυτοβοηθητικών επιχειρήσεων, όπως οι συνεταιρισμοί και να καταλήγει σε σχετικές προτάσεις.
Το βιβλίο του E. Parnell με τίτλο «Επανεφεύρεση των συνεταιρισμών» είναι διαθέσιμο ελεύθερα στο διαδίκτυο, με την άδεια του συγγραφέα, που δόθηκε στο ΙΣΕΜ και με τεχνική βοήθεια του Δικτύου ΚΑΠΑ, στη διεύθυνση http://www.diktio-kapa.dos.gr/keimena/Cooperative-reinvention.pdf

-Στα Αξιόλογα Κείμενα φιλοξενούνται πρώτα δύο εργασίες του Δρ. Φ. Βακάκη, του ευρέως γνωστού γεωργοοικονομολόγου, ο οποίος διαθέτει τεράστια εμπειρία σε θέματα γεωργικής και αγροτικής ανάπτυξης. Τα θέματα που θίγει ενδιαφέρουν ειδικά τη χώρα μας, ιδίως αυτή την περίοδο της σοβαρής κρίσης. Αβίαστα προκύπτει από τις συγκεκριμένες και ρεαλιστικές υποδείξεις του, η ανάγκη ενεργοποίησης της συλλογικής δράσης των γεωργών για να αξιοποιηθεί το λανθάνον δυναμικό του γεωργικού τομέα, που δεν είναι αμελητέο αλλά και να χρησιμοποιηθούν τα κατάλληλα μέτρα πολιτικής.
Ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο εξετάζεται στη συνέχεια από τον πρώην Υποδιοικητή της πρώην ΑΤΕ κ. Φώτη Παναγιωτόπουλο. Αφορά τα επιτόκια με τα οποία επιβαρύνονται οι μικρομεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις, και τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις και στη συνέχεια προχωρεί σε πρόταση αντιμετώπισης του θέματος.
Ο Πάπας της Ρώμης εξέφρασε τη βαθειά εκτίμησή του στον συνεταιριστικό θεσμό, όπως αναφέρθηκε σε άρθρο του Ν. Schneider (Reuters), που φιλοξενήθηκε στην «Καθημερινή». Έχει ξεχωριστή σημασία η άποψη αυτή και η επιρροή της που μπορεί να ασκήσει στον κόσμο.
Στη συνέχεια δημοσιεύονται δύο ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ένα για την Κοινωνική Οικονομία και το άλλο για το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συνεταιρισμού αναφορικά με τον ρόλο των εργαζομένων. Βέβαια τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου δεν αποτελούν κανονισμούς. Δεν παύουν όμως να δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα για τη λήψη μέτρων.

-Το θέμα της νομοθεσίας για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς επανέρχεται στο προσκήνιο μετά τη δημοσιοποίηση σχετικού σχεδίου νόμου (βλ. περιοδικό «Αγρότυπος», Ιούλιος 2015), το οποίο αναπαράγεται στο παρόν τεύχος. H προχειρότητα του σχεδίου αποτελεί ένδειξη της αδυναμίας αντίληψης της μεγάλης σημασίας του συνεταιριστικού θεσμού από τους ευκαιριακά ασχολούμενους με αυτόν.
Στην κατηγορία των θεμάτων για την νομοθεσία, φιλοξενείται ιδιαίτερης σημασίας γνωμάτευση της πρώην Νομικής Συμβούλου της ΠΑΣΕΓΕΣ Ανδριανής-Άννας Μητροπούλου για το σημαντικότατο για την Ελλάδα θέμα της επιδίωξης ανάκτησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση παλαιών ενισχύσεων που είχαν χορηγηθεί στο πλαίσιο ρύθμισης των χρεών των συνεταιριστικών οργανώσεων κατά τα έτη 1992 και 1994

-Στην κατηγορία των σχολίων, λιγόλογο αλλά αυστηρό είναι το σχόλιο της Α. Μητροπούλου για το Σχέδιο Νόμου «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί». Σε εκείνους που με άνεση αναλαμβάνουν να καταρτίσουν ένα σχέδιο νόμου για συνεταιρισμούς, πρέπει να λεχθεί το «ου παντός πλειν εις Κόρινθον».
Στα σχόλια περιλαμβάνεται και διόρθωση προηγούμενου σχολίου του Κ. Παπαγεωργίου. Σε σχόλιο του προηγούμενου τεύχους υποστήριξε ότι ενώ το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ζήτησε βοήθεια από τους Συνεταιρισμούς Ευρώπης της ICA για τη σύνταξη γενικού νόμου για τους συνεταιρισμούς, δεν αξιοποίησε την προσφορά τους επειδή θα κατέβαλε δαπάνη 35.000 ευρώ. Όμως, από σχετικό έγγραφο που τέθηκε στη διάθεση του κ. Παπαγεωργίου προκύπτει ότι δεν ζητήθηκε το ποσό αυτό να καταβληθεί από το Υπουργείο, οπότε δεν θα υπήρχε κόστος για το Υπουργείο. Μετά τη διευκρίνιση αυτή, τα ερωτηματικά αυξάνουν. Γιατί δεν αξιοποιήθηκε αυτή η σοβαρή προσφορά;

-Στην κατηγορία «Συνεταιριστικές Οργανώσεις» προβάλλεται η “Πήγασος Αγροδιατροφή – 7 Grapes”, ως αξιέπαινο παράδειγμα συνεταιριστικής οργάνωσης που έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επιτυχίες στις εξαγωγές νωπών σταφυλιών.