Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου – 100 χρόνια

Ιδρύθηκε το έτος 1916 από 199 Ζαγοριανούς και φέτος εορτάζει έναν αιώνα συνεχούς και επιτυχημένης λειτουργίας. Κύριο αντικείμενο δραστηριότητας του είναι το μήλο και ιδιαίτερα το μήλο starking delicious, μιας ποικιλίας που εισήχθη από την Αμερική το 1937 και βρήκε στην περιοχή Ζαγοράς ιδανικές συνθήκες παραγωγής. Εκτός από τα μήλα, ο συνεταιρισμός διαθέτει επίσης αχλάδια, ακτινίδια, κάστανα και κεράσια.
Ο συνεταιρισμός διαθέτει δικές του σύγχρονες εγκαταστάσεις διαλογητηρίου / συσκευαστηρίου και ψυγείων και διακινεί το 98% της παραγωγής μήλων της περιοχής, δηλαδή 15.000 – 20.000 τόνους. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών του συνεταιρισμού είναι 12-15 εκατ. € και απασχολεί 44 άτομα μόνιμου προσωπικού και εκατοντάδες εποχικών εργαζομένων, ώστε να αποτελεί τον κυριότερο εργοδότη της περιοχής.
Σήμερα έχει 700 μέλη. Διευθυντής του Συνεταιρισμού είναι ο Διονύσιος Βαλασσάς.
Ο συνεταιρισμός πέτυχε την αναγνώριση, από το 1996, του μήλου Στάρκιν ως Προϊόντος Ονομασίας Προελεύσεως (ΠΟΠ) και επισημαίνει κάθε μήλο με το αυτοκόλλητο σήμα zagorin. Επίσης το μήλο Φιρίκι Ζαγοράς αναγνωρίσθηκε ως ΠΟΠ από το 2011. Στις καινοτόμες πρωτοβουλίες του συνεταιρισμού είναι η σχεδιαζόμενη παραγωγή 17 νέων προϊόντων από τα προϊόντα της περιοχής.
Τα παιδιά αφηγούνται την ιστορία του συνεταιρισμού «Zagorin»
Δράσεις και εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την αδιάλειπτη λειτουργία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, που έγινε πανελληνίως γνωστός με τη διακριτική ετικέτα “zagorin”, προγραμματίζει το Διοικητικό Συμβούλιο, που έχουν πολιτιστικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
Μετά την έκδοση του επετειακού ημερολογίου για το 2016, εγκαινιάστηκαν δράσεις και εκδηλώσεις για το επετειακό έτος με την έκδοση της Δ’ τάξης του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Ζαγοράς «Ρήγας Φεραίος», που αφορά μια αφήγηση για τις ιδέες και το όραμα του συνεταιρισμού
Ένας εμπνευσμένος δάσκαλος και μέλος του Δ.Σ. του συνεταιρισμού κατάφερε να μυήσει 12 μαθητές και μαθήτριες της Δ’ τάξης του ολοήμερου δημοτικού σχολείου Ζαγοράς «Ρήγας Φεραίος», στο πλαίσιο της έκτης ενότητας του μαθήματος της Γλώσσας (ιστορίες παιδιών) και του μαθήματος Μελέτη Περιβάλλοντος ( Πολιτισμός), στις ιδέες και στα οράματα του συνεταιριστικού κινήματος. Στις ώρες της ευέλικτης ζώνης δημιουργήθηκε μια πολύπλευρη αφήγηση με μια καινοτόμο υποστηρικτική μέθοδο εξ αποστάσεως, παράγοντας εκπαιδευτικό υλικό στηριγμένο στις απόψεις των παιδιών.
 Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς αγκάλιασε αυτή τη δημιουργική  προσπάθεια των μαθητών εκδίδοντας αυτή την αξιόλογη εργασία.
 Με αυτή την έκδοση ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς τιμά και στηρίζει τη νέα γενιά Ζαγοριανών συνεταιριστών και μελλοντικών επιστημόνων, θυμίζοντάς τους ότι όλα ξεκίνησαν από ένα χωριό που έχει ιστορία, παρόν και μέλλον.
 Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Βόλου ο δάσκαλος των παιδιών Κυριαζής Παπούλιας, το βιβλίο έχει τίτλο «Ο πρώτος παιδικός συνεταιρισμός! Αναζητώντας τις ιδέες και τις αξίες του συνεταιριστικού πνεύματος». Αναπτύσσει δε την ιστορία του συνεταιρισμού μέσα από τις δράσεις δύο ηρώων. «Τα παιδιά εργάστηκαν και με δύο εκπαιδευτικούς που γνωρίζουν το θεατρικό παιχνίδι, την Μυρτώ Παπούλια και την Μαριαλένα Παπαχρήστου και έστησαν διαλόγους που ζωντανεύουν με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία του συνεταιριστικού κινήματος και δη του Συνεταιρισμού Ζαγοράς που είναι ο παλαιότερος πανελλαδικά και με αδιάλειπτη παρουσία. Αποτελεί δε πηγή ζωής για τη Ζαγορά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπούλιας.
 Το βιβλίο παρουσιάστηκε από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στις 10 Μαΐου σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Ένωση Συντακτών ενώ μετά τη συνέντευξη, οι μαθητές συνοδευόμενοι από τους γονείς τους, τους εκπαιδευτικούς και στελέχη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, πρόσφεραν το βιβλίο και μήλα “zagorin” στο Ορφανοτροφείο Βόλου.