Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

«Εύκαρπον»: Αγροτικός Συνεταιρισμός παραγωγών «υπερτροφών»



Με αφορμή τα εγκαίνια της μονάδας επεξεργασίας ελληνικών Super Foods στην Ματαράγκα Καρδίτσας, ο βουλευτής του Νομού, Γ. Αναγνωστόπουλος παρατηρεί:
Το παλλαϊκό αίτημα δημιουργίας θέσεων εργασίας για να αντιμετωπίσουμε την οικονομική εξαθλίωση που συνεπάγεται η ανεργία ρεκόρ στη χώρα μας, απαντιέται με τον ιδανικότερο τρόπο με τη νέα μονάδα επεξεργασίας super foods, "Εύκαρπον". Τα super foods είναι καρποί από φυτά που εύκολα μπορούν να καλλιεργηθούν στον Θεσσαλικό κάμπο. Καρποί όπως το Γκότζι Μπέρι, το μύρτιλλο, η αρωνία, το ιπποφαές, είναι περιζήτητοι καρποί παγκοσμίως για την αντιοξειδωτική τους δράση και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης και αξίας αυτών των καρπών είναι και η τιμή τους:
Τα μύρτιλλα π.χ. πωλούνται 4 Ευρώ το κιλό και τα Γκότζι Μπέρι 25-30 Ευρώ το κιλό. Δηλαδή από 10 έως 75 φορές περισσότερο απ' ότι το κιλό βαμβάκι. Αντιλαμβάνεται κανείς πώς μπορεί να απογειωθεί το εισόδημα του καλλιεργητή, χάρις στην ύπαρξη του Συνεταιρισμού, ο οποίος θα απορροφήσει τις παραγόμενες ποσότητες έχοντας διασφαλίσει αγορές για τον καρπό στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σήμερα ο Συνεταιρισμός έχει 115 μέλη που καλλιεργούν 617 στρέμματα σε 18 νομούς της χώρας.
Η επένδυση που στην πλήρη της ανάπτυξη θα φθάσει τα 3,5 Εκ. Ευρώ, θα επεξεργάζεται, τυποποιεί και εμπορεύεται τους καρπούς, δίνοντας παραγωγική διέξοδο σε πάνω από 700 καλλιεργητές. Έτσι, η Ματαράγκα, δείχνει τον δρόμο για την ανάπτυξη της οικονομίας, μέσα από τον εκμοντερνισμό της αγροτικής παραγωγής με πολλαπλάσια αποδοτικές καλλιέργειες και την κατάργηση των μεσαζόντων στο κομμάτι της εμπορίας.
Η Ελλάδα χρειάζεται εκατοντάδες πρωτοβουλίες σαν αυτή της Ματαράγκας. Γιατί η ανάπτυξη θα 'ρθει από εμάς τους ίδιους και όχι από το κράτος, το οποίο θα πρέπει απλά να θεσπίζει το υγιές νομοθετικό πλαίσιο. Όταν αυτό γίνει αντιληπτό, ότι δηλαδή εμείς οι ίδιοι θα πρέπει να σώσουμε το εαυτό μας και τη χώρα μας, τότε όλα θα έχουν αλλάξει, προς το καλύτερο, καταλήγει ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος.