Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Ένωση Μαστιχοπαραγωγών: Η μαστίχα Χίου στην πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO

Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου με ιδιαίτερη χαρά ενημερώνει, ότι στις 26 Νοεμβρίου 2014 σε συνεδρίαση Διακυβερνητικής Επιτροπής για τη Διαφύλαξη της Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, εγκρίθηκε τελικά η πρόταση υποψηφιότητας για εγγραφή της «Μαστίχας Χίου», ως πολιτισμικού αγαθού, στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Η ιστορία, η κληρονομιά, τα έθιμα της μαστίχας και της καλλιέργειάς της, αποτελούν πλέον κομμάτι της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNΕSCO. Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει πολυετείς προσπάθειες πολλών, και ενισχύει περαιτέρω τις δράσεις της Ένωσης για την προβολή της μοναδικότητας του προϊόντος.
 Στο μέλλον, και σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, υπουργείο Πολιτισμού και Πολιτιστικό Ίδρυμα Πειραιώς, που συνέβαλαν τα μέγιστα στην ένταξη της μαστίχας, θα πραγματοποιηθεί αναλυτική παρουσίαση και ενημέρωση.
 Σχετικά το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει τα εξής: «Η τεχνογνωσία της Μαστίχας είναι πλέον ένα αναγνωρισμένο στοιχείο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.
Η καλλιέργεια του μαστιχοφόρου θάμνου στην Νότια Χίο και η εξαγωγή της αρωματικής μαστίχας συνιστά μία μοναδική παγκοσμίως παραδοσιακή καλλιέργεια, που μεταβιβάζεται προφορικά και εμπειρικά από γενιά σε γενιά.  Διαμορφώνει εδώ και αιώνες το πολιτισμικό- αρχιτεκτονικό, κοινωνικό και φυσικό- τοπίο των 24 Μαστιχοχωρίων.
 Η μαστιχοκαλλιέργεια είναι κάτι παραπάνω από μία παραδοσιακή τεχνογνωσία καθώς γύρω από αυτήν υφαίνονται ποικίλα δίκτυα αλληλοβοηθείας και συμμαχιών μεταξύ των κατοίκων – καλλιεργητών των Μαστιχοχωρίων.  Έως σήμερα, επιβιώνουν σχετικές με τη μαστιχοκαλλιέργεια γλωσσικές εκφράσεις, παραδόσεις και θρύλοι, όπως αυτός του μαρτυρίου του Αγίου Ισιδώρου που προκάλεσε το δάκρυ του θάμνου.  Οι Μαστιχοκαλλιεργητές αναγνωρίζουν σε αυτήν ένα συνεκτικό στοιχείο ταυτότητας.


 Η εγγραφή της Μαστιχοκαλλιέργειας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας αποτελεί αναγνώριση της αξίας αυτού του στοιχείου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και, παράλληλα, το εντάσσει σε ένα παγκόσμιο σύστημα για την ανάδειξη και τη διαφύλαξη των ζωντανών παραδόσεων».
 Περισσότερα για τη λειτουργία της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ελλάδα, μπορείτε να βρείτε στο σχετικό ιστότοπο του ΥΠΠΟΑ: http://ayla.culture.gr/