Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Βαγγέλης Σκουλάς




Στις 9 Νοεμβρίου έφυγε από τη ζωή ο Βαγγέλης Σκουλάς, πρώην Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Ο Βαγγέλης Σκουλάς ήταν δικηγόρος στο Ηράκλειο Κρήτης, γιος του αγωνιστή της Αντίστασης Παπα-Γιάννη Σκουλά. Υπήρξε συνεταιριστής επί αρκετά χρόνια πριν αναδειχθεί επικεφαλής ομάδας στελεχών, που διεκδίκησε και πέτυχε να εκλεγεί στη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, της οποίας χρημάτισε Πρόεδρος από το 1983 ως το 1986. Αποχώρησε από τη θέση του Προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ όταν εκλήθη από τον τότε Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως Σύμβουλος του Πρωθυπουργού επί συνεταιριστικών θεμάτων.
Ο Βαγγέλης Σουλάς συνδύαζε τα χαρακτηριστικά του ηγέτη με την απλότητα και την προσήνεια, την ειλικρίνεια και την εντιμότητα στο χειρισμό συλλογικών υποθέσεων. Προήδρευσε της ΠΑΣΕΓΕΣ σε μια δύσκολη περίοδο αντιπαραθέσεων μεταξύ πολιτικών παρατάξεων, τόσο ως προς την αλλαγή προσανατολισμού των συνεταιρισμών όσο και ως προς την αγροτική πολιτική και την προσαρμογή της χώρας στο Κοινοτικό κεκτημένο. Χωρίς να το δείχνει, εξαιτίας του παραστήματος και της βροντερής φωνής του, ήταν άνθρωπος με ευαισθησίες, που ήξερε να κάνει φίλους και να τους διατηρεί, όχι από συμφέρον αλλά από αμοιβαία εκτίμηση.
Δεν διέκρινε πάθος για τίτλους και εξουσία τον Βαγγέλη Σκουλά και γι’ αυτό αποσύρθηκε στο Ηράκλειο και στις επαγγελματικές του ενασχολήσεις όταν έληξε η θητεία του ως Συμβούλου του Πρωθυπουργού. Η τελευταία του εμφάνιση ήταν, θα λέγαμε, δοξαστική, αφού αφορούσε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του πατέρα του, που έγινε παρουσία του τ. Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου .
Η κηδεία του Β. Σκουλά έγινε στις 10 Νοεμβρίου στον Ιερό ναό της Αγ. Τριάδος στο Ηράκλειο και η ταφή του στα Ανώγεια της Κρήτης.
Ήταν 75 ετών και είχε τρία παιδιά.