Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Συνεταιριστικά στελέχη και πολιτική ΙΙ


Ο αείμνηστος Κώστας Σιφνιώτης, πρώην στέλεχος της ΠΑΣΕΓΕΣ, μετέπειτα βασικός συντελεστής ίδρυσης της πρωτοποριακής τότε συνεταιριστικής εταιρείας διανομών ΕΛΣΥ και στη συνέχεια Καθηγητής και Αντιπρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, αφιέρωσε την πρώτη σελίδα του βιβλίου του «Συνεταιριστική Οικονομία» στην ακόλουθη παρατήρηση:

«Βρέθηκα στη Σουηδία λίγο πριν από τις εκλογές του 1979, στις οποίες το Σοσιαλιστικό Κόμμα, με αρχηγό τον αείμνηστο Όλαφ Πάλμε, έχασε μετά από πολλά συνεχόμενα χρόνια την εξουσία. Εκείνη την περίοδο όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν (και τελικά επαληθεύτηκαν) ότι τα τρία συνεργαζόμενα κόμματα της κεντροδεξιάς θα κέρδιζαν τις εκλογές και θα σχημάτιζαν τη νέα Κυβέρνηση.
Σε μια από τις συζητήσεις που είχα με ανώτερα στελέχη του Καταναλωτικού Συνεταιριστικού κινήματος της Σουηδίας, ρώτησα εάν και πόσο θα επηρεάσει το συνεταιριστικό κίνημα το αναμενόμενο εκλογικό αποτέλεσμα. Η απάντηση που μου δόθηκε ήταν:
«Δεν γνωρίζουμε ΠΟΙΟΣ θα είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός της Σουηδίας, μπορούμε όμως να σε διαβεβαιώσουμε ότι όποιος από τους τέσσερις και να βγει θα είναι ένα από τα μέλη του συνεταιρισμού μας».

Ας προσθέσουμε εμείς ότι με άλλα λόγια στη Σουηδία, σε αντίθεση με την Ελλάδα, τα πολιτικά στελέχη χρησιμοποιούν τη θέση τους για να προωθήσουν συνεταιριστικές πολιτικές. Δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε σε συγκρίσεις των συνεταιριστικών αποτελεσμάτων στις δύο χώρες.

Κ. Παπαγεωργίου,
Ομότιμος Καθηγητής Συνεταιριστικής Οικονομίας


του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών