Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Γυναικείος Συνεταιρισμός Γαβαλοχωρίου Χανίων

Στον Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρσμό του Γαβαλοχωρίου, όπου κάθε Παρασκευή καταφτάνουν εκατοντάδες επισκέπτες του κρουαζιερόπλοιου Νavigator of the Seas, στήνεται ένα πραγματικό πανηγύρι με επίκεντρο την κρητική παράδοση και τα προϊόντα της.

Τους τουρίστες υποδέχεται μεταξύ άλλων και η Ζαμπία, μια γυναίκα που εδώ και περίπου 70 χρόνια, από τότε που ήταν 7 χρόνων πλέκει το κοπανέλι δημιουργώντας εκπληκτικά εργόχειρα που εντυπωσιάζουν τους ξένους.

Μετά την κατοχή και μέχρι και τη δεκαετία του 70 το κοπανέλι ήταν περιζήτητο και έμποροι έρχονταν εδώ ακόμα και από την Αθήνα για να αγοράσουν από τις γυναίκες του χωριού τα ακριβά πλεκτά. Τα περίτεχνα σχέδια του προίκισαν κοπέλες και βοήθησαν τον οικογενειακό προϋπολογισμό αποτελώντας σημαντικό έσοδο και βασικό στοιχείο της τοπικής οικονομίας.
Πλέον το κοπανέλι αποτελεί την τουριστική ατραξιόν του χωριού και εκατοντάδες επισκέπτες από τα κρουαζιερόπλοια που δένουν στο λιμάνι της Σούδας έρχονται να δουν από κοντά αλλά και να αγοράσουν τα μοναδικά εργόχειρα.
Οι τουρίστες φτάνοντας στο Γαβαλοχώρι με συνήθως 7-8 πούλμαν, από το κρουαζιερόπλοιο Navigator of the Seas, έχουν ενημερωθεί από τις ξεναγούς ότι θα γνωρίσουν ένα παραδοσιακό χωριό της Κρήτης, με πετρόκτιστα σπίτια.

Αυτό που τους κάνει ιδιαίτερη εντύπωση αναφέρει η ξεναγός κ. Ειρήνη Αθανασίου είναι η ηρεμία που έχουν οι άνθρωποι όπως και το κοπανέλι καθώς είναι κάτι που δεν το έχουν ξαναδεί πουθενά. Οι τουρίστες αγοράζουν από σαπούνι φτιαγμένο από ελαιόλαδο μέχρι εργόχειρα και ροφήματα

Στο Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γαβαλοχωρίου οι τουρίστες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να αγοράσουν διάφορα κρητικά προίόντα από ροφήματα και γλυκά μέχρι διαφόρων λογιών κεντήματα.