Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Αγροτικός Συνεταιρισμός Βελβεντού



Ο Bελβεντός, κωμόπολη 4.000 κατοίκων  με μεγάλη συνεταιριστική παράδοση, 33 χιλιόμετρα B.A της Kοζάνης, είναι χτισμένος στους πρόποδες των Δυτικών Πιερίων, ενώ στα πόδια του απλώνεται   η τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου,  συνθέτοντας ένα οικοσύστημα μοναδικής ομορφιάς, ιδανικό για την ανάπτυξη γεωργικών καλλιεργειών, με κυρίαρχη την καλλιέργεια του ροδάκινου

Το 1958, μια ομάδα παραγωγών από τον Βελβεντό Κοζάνης, ιδρύει τον  ΑΣΕΠΟΠ (Αγροτικό Συνεταιρισμό Επεξεργασίας και Πωλήσεως Οπωροκηπευτικών) ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ με σκοπό την καλύτερη καλλιέργεια και προώθηση των αγροτικών προϊόντων της περιοχής του Βελβεντού. Με την πάροδο των χρόνων, το ροδάκινο έγινε η κύρια καλλιέργεια της περιοχής.
Μετά από μισό αιώνα ανοδικής πορείας, ο ΑΣΕΠΟΠ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ, αριθμεί περίπου 400 ενεργά μέλη και αποτελεί έναν
  υγιή συνεταιρισμό που έχει καταφέρει να είναι γνωστός και εκτός των συνόρων, χάρη στα άριστα ποιοτικά προϊόντα που παράγει και όλες τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας που εφαρμόζει.

Ο ΑΣΕΠΟΠ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς κινητήριους μοχλούς για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου, όχι μόνο γιατί διασφαλίζει το εισόδημα εκατοντάδων  παραγωγών, αλλά και γιατί προσφέρει θέσεις εργασίας σε δεκάδες ανθρώπους, κυρίως κατά την θερινή περίοδο.  Ο ΑΣΕΠΟΠ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ  απασχολεί σε μόνιμη βάση 15 υπαλλήλους και κατά την θερινή περίοδο αιχμής φτάνει να απασχολεί μέχρι και 80 εποχικούς υπαλλήλους. Όλες οι διαχειρίσεις του Συνεταιρισμού λειτουργούν και ελέγχονται από πλήρως μηχανογραφημένο σύστημα οργάνωσης που συνεχώς αναβαθμίζεται, για να καλύπτει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του συνεταιρισμού τόσο από πλευράς νέων προϊόντων, όσο και από πλευράς κατηγοριοποίησής τους. Οι εποχικοί υπάλληλοι εργάζονται σε θέσεις ποιοτικών ελεγκτών, εργατών ράμπας, χειριστών κλαρκ.
 
Οι παραγωγοί του ΑΣΕΠΟΠ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ καλλιεργούν σήμερα περίπου 6.500 στρέμματα.
Οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις είναι οικογενειακής μορφής, με αποτέλεσμα να γίνονται με πολύ μεγάλη προσοχή όλες οι καλλιεργητικές φροντίδες που αφορούν το ροδάκινο.
 Ο ΑΣΕΠΟΠ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ  απασχολεί μόνιμα δύο γεωπόνους και παράλληλα συμβουλεύεται εξωτερικό συνεργάτη γεωπόνο, προσφέροντας συμβουλές για πιο αποδοτικές και ασφαλείς μεθόδους καλλιέργειας.

Ο ΑΣΕΠΟΠ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ τροφοδοτεί όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ (ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΕΤΡΟ, ΜΑΣΟΥΤΗΣ, ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ, ΙΝΚΑ ΧΑΝΙΩΝ). Τα προϊόντα του βρίσκονται σε όλα τα μέρη της Ελλάδας με πωλήσεις που γίνονται, μέσω εμπόρων, ενώ πραγματοποιεί και σημαντικές εξαγωγές
  σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με κύρια αγορά αυτή της Ρωσίας. Ο συνολικός όγκος εξαγωγών ξεπερνάει τους 3.250 τόνους. Το ποσοστό εξαγωγών αγγίζει το 40% των συνολικών πωλήσεων.