Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Σχόλιο Αρχισυντάκτη Έκδοσης για τα Λογοτεχνικά Κείμενα του Προέδρου του ΙΣΕΜ


Το πλούσιο επιστημονικό έργο , του Προέδρου του ΙΣΕΜ και Συντονιστή της Έκδοσης του Περιοδικού μας κ. Κωνσταντίνου Δ. Αποστολόπουλου, είναι γνώριμο στους περισσότερους από εμάς. Η σημαντική παρακαταθήκη του σε κείμενα ακαδημαϊκού περιεχομένου, δεν αποτελεί όμως την αποκλειστική εστίαση του συγγραφικού του έργου. Τα πρόσφατα λογοτεχνικά κείμενα που εξέδωσε την τελευταία διετία ο κ. Αποστολόπουλος μας δείχνουν την πολυποίκιλη δημιουργικότητά του και το συγγραφικό -λογοτεχνικό του ταλέντο.



Το βιβλίο «Όταν στέρεψαν τα ΑΤΜs” αποτελεί ένα εξαιρετικό πολιτικό μυθιστόρημα στο οποίο αποτυπώνεται η οικογενειακή και επαγγελματική ζωή των ηρώων της ιστορίας. Η αφήγηση των γεγονότων και η αντίστοιχη ιστορική αναδρομή μέσα από την καθημερινότητα των ηρώων, εισάγει τον αναγνώστη στα πολιτικά γεγονότα της εποχής. Παράλληλα η ιστορία αποτελεί μια πηγή προβληματισμού, για τα ζητήματα που αντιμετώπιζε διαχρονικά η Ελλάδα, για τις διαφορετικές νοοτροπίες  μεταξύ των ανθρώπων και τα κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα μεταξύ των γενεών και των ιστορικών περιόδων.
Η µεταπολίτευση, που γεννά συµβιβασµούς διαφθοράς και περιπτώσεις εύκολου πλουτισµού, ενέργειες έντονου λαϊκισµού , αποτυπώνεται στην οικογενειακή και επαγγελµατική ζωή των ηρώων αυτής της ιστορίας, η οποία προσπαθεί να εξηγήσει πως κάποιοι, απόγονοι ενός άκακου αγωνιστή που ξεκίνησε από τα ορεινά της Γορτυνίας, «καταφέρνουν»  να προκαλέσουν τα περιβόητα «capital controls»!



Το βιβλίο «Μαρίτσα, η Μαμά  των Ινδών» είναι ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε πραγματική ιστορία, που αγγίζει τον αναγνώστη, τονίζοντας θέματα όπως η προσφορά στον άνθρωπο, ο αλτρουισμός και η δύναμη της ψυχής. Ο προσωπικός τόνος και η αφήγηση του συγγραφέα εισάγει τον αναγνώστη στην ιστορία, κάνοντάς τον να ταυτιστεί με τα τραγικά βιώματα και τις ιστορίες της πρωταγωνίστριας Μαρίτσας. Η απίστευτη προσωπική ιστορία της Μαρίτσας είναι συνάμα ένας ύμνος για κάθε άνθρωπο, ενώ η προσωπική οπτική και συμμετοχή του συγγραφέα στο έργο κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την αφήγηση. Με το έργο αυτό δίδεται στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε μία αληθινή ιστορία με σημαντικές ελληνικές ιδιαιτερότητες, όπως είναι η προσφορά στον άνθρωπο, το αντιρατσιστικό πνεύμα, ο καθαρός και γνήσιος αλτρουϊσμός και η δύναμη της ψυχής των απλοϊκών ανθρώπων.
Η Ελληνίδα Μαρίτσα, η ηρωίδα αυτού του έργου, από ένα τραγικό πρόσωπο ως μητέρα τοξικομανούς, ο οποίος φεύγει από τη ζωή σε ηλικία μόλις είκοσι επτά ετών, μεταλλάσσεται σε μία αγωνίστρια «μαμά των Ινδών», δηλαδή των νεαρών οικονομικών μεταναστών μιας αγροτικής περιοχής του Ωρωπού Αττικής, που όλοι τους προέρχονταν από την Ινδία.Η Μαρίτσα (1926-2009) ήταν ένα πρόσωπο αυτοθυσιαστικής προσφοράς και κατά την υπέρμετρη αυτή προσφορά της ήξερε καλά να μην κάνει διακρίσεις στους ανθρώπους. Γι’ αυτό, ο ύμνος τιμής στη Μαρίτσα είναι συνάμα ένας ύμνος για κάθε άνθρωπο, που δεν είναι επώνυμος· και ο οποίος έρχεται στον κόσμο και γίνεται παράδειγμα για όλους.
http://www.grigorisbooks.gr/product/1962/%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1.-%CE%B7-