Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Οκτώ άνθρωποι κατέχουν τόσο πλούτο όσο ο μισός πληθυσμός της γης - Ανακοίνωση της OXFAM


Οκτώ δισεκατομμυριούχοι κατέχουν τον ίδιο τον πλούτο με τα 3,6 δισεκατομμύρια άτομα που αποτελούν το φτωχότερο ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, αποκαλύπτει έκθεση της Oxfam που δημοσιεύθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2017, όταν η παγκόσμια πολιτική και επιχειρηματική ελίτ συγκεντρωνόταν στο Νταβός για την ετήσια συνάντησή τους.
Μια οικονομία για το 99 τοις εκατό δείχνει ότι το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι φοβόταν. Νέα και καλύτερα στοιχεία για την κατανομή του παγκόσμιου πλούτου - ιδιαίτερα στην Ινδία και την Κίνα - δείχνουν ότι το φτωχότερο μισό του κόσμου έχει λιγότερο πλούτο από ό,τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα. Αν τα στοιχεία αυτά ήταν διαθέσιμα πέρυσι θα είχαν δείξει ότι εννέα δισεκατομμυριούχοι – και όχι 62 που υπολογίζονταν τότε - κατείχαν τον ίδιο πλούτο με το φτωχότερο μισό του πληθυσμού του πλανήτη.
Η έκθεση της Oxfam δείχνει ότι το 2015 το πλουσιότερο ένα τοις εκατό του κόσμου διατήρησε το μερίδιό του στον παγκόσμιο πλούτο και εξακολουθούν να κατέχουν περισσότερο από τον συνολικό πλούτο του άλλου 99 τοις εκατό.. Αυτή η συγκέντρωση του πλούτου στην κορυφή καθυστερεί τον αγώνα για τον τερματισμό της παγκόσμιας φτώχειας.

Η έκθεση περιγράφει πώς η κρίση ανισότητας τροφοδοτείται από εταιρείες των οποίων τα επιχειρηματικά μοντέλα στρέφονται όλο και περισσότερο στην επίτευξη ολοένα υψηλότερων αποδόσεων σε πλούσιους ιδιοκτήτες και ανώτερα στελέχη. Οι εταιρείες δομημένες έτσι ώστε να φοροδιαφεύγουν, να μειώνουν τις αμοιβές των εργαζομένων και να συμπιέζουν τα εισοδήματα των παραγωγών, αντί να συμβάλλουν δίκαια σε μια οικονομία που ωφελεί όλους. Το κεντρικό θέμα του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ είναι ευαίσθητη και υπεύθυνη ηγεσία.

Η Oxfam κάνει έκκληση για μια ριζική αλλαγή στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τις οικονομίες μας, έτσι ώστε να λειτουργούν για όλους, όχι μόνο για λίγους προνομιούχους. Η έκθεση δημοσιεύεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με την οικονομική κατάσταση, με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Τράπεζας της Αγγλίας να προειδοποιεί πρόσφατα ότι μια «αναγέννηση της οικονομίας» είναι απαραίτητη για να αντικαταστήσει ξεπερασμένα μοντέλα.
Ο Mark Goldring, Διευθύνων Σύμβουλος της Oxfam Μ. Βρετανίας, δήλωσε: “Η φετινή εικόνα της ανισότητας είναι σαφέστερη, πιο ακριβής και πιο συγκλονιστική από ποτέ. Είναι περισσότερο από αλλόκοτο το ότι μια ομάδα των ανθρώπων που θα μπορούσε εύκολα να χωρέσει σε ένα μόνο αμαξάκι του γκολφ να κατέχουν περισσότερο πλούτο από το φτωχότερο μισό της ανθρωπότητας.
"Ενώ ένας στους εννέα ανθρώπους στον πλανήτη θα πάει νηστικός για ύπνο απόψε, μια μικρή χούφτα δισεκατομμυριούχων έχουν τόσο πολύ πλούτο που θα χρειαστεί πολλές ζωές για να τον ξοδέψουν. Το γεγονός ότι μια ελίτ υπερ-πλουσίων μπορούν να ευημερούν σε βάρος των υπολοίπων από εμάς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, δείχνει πόσο στρεβλή έχει γίνει η οικονομία μας.
"Η ανισότητα δεν κρατεί μόνο παγιδευμένους στη φτώχεια εκατομμύρια ανθρώπων, αλλά και κατακερματίζει τις κοινωνίες μας και δηλητηριάζει την πολιτική μας. Ακριβώς, δεν είναι σωστό τα κορυφαία στελέχη να εισπράττουν τεράστια μπόνους, ενώ οι μισθοί των εργαζομένων να είναι στάσιμοι ή ότι οι πολυεθνικές και οι εκατομμυριούχοι, για φοροδιαφεύγουν, ενώ οι υπηρεσίες προς τους πολίτες να περικόπτονται."

Ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας έχει μειωθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες, 700 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν ξεφύγει από τη φτώχεια, εάν είχαν ληφθεί μέτρα για τη μείωση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Οι ειδικοί, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποιούν ότι η περαιτέρω πρόοδος απειλείται εξαιτίας της ανισότητας.
Η έκθεση της Oxfam περιγράφει πώς η ζωή για τους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου παραμένει βάναυσα σκληρή. Μεταξύ 1988 και 2011 τα εισοδήματα του φτωχότερου 10 τοις εκατό αυξήθηκαν κατά μόλις $ 65, ενώ τα εισοδήματα του πλουσιότερου 1 τοις εκατό αυξήθηκαν κατά $ 11.800 - 182 φορές περισσότερο.

Οι φτωχότεροι είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι από τη στρέβλωση της παγκόσμιας οικονομίας μας, ειδικά οι γυναίκες που συνήθως καταλαμβάνουν τις χειρότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και αναλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος των μη αμειβόμενων εργασιών φροντίδας. Με τις σημερινές τάσεις θα χρειαστούν 170 χρόνια μέχρι οι γυναίκες να αμείβονται το ίδιο με τους άνδρες…
Η Oxfam καλεί τους ηγέτες των επιχειρήσεων να παίζουν το ρόλο τους στη δημιουργία μιας πιο ανθρώπινης οικονομίας με τη δέσμευσή τους να καταβάλλουν ανθρώπινους μισθούς και το δίκαιο μερίδιό τους σε φόρους. Η έκθεση τονίζει τις προοδευτικές επιχειρηματικές πρακτικές, όπως της ισπανικής πολυεθνικής Μοντραγκόν – που ανήκει σε 74.000 εργαζόμενους – της οποίας η δομή αμοιβών προβλέπει ότι ο καλύτερα αμειβόμενος εργαζόμενος δεν μπορεί να κερδίζει περισσότερα από εννέα φορές την αμοιβή του χαμηλότερα αμειβόμενου.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αντίστοιχη αναλογία των αμοιβών με βάση τον FTSE100 Index (Χρηματιστηριακός Δείκτης των Financial Times) σημαίνει ότι η μέση αμοιβή διευθύνοντος συμβούλου είναι 129 φορές μεγαλύτερη από την αμοιβή του μέσου εργαζόμενου - και ισοδυναμεί με την αμοιβή 10.000 ανθρώπων που εργάζονται σε εργοστάσια ενδυμάτων στο Μπαγκλαντές.
Το μερίδιο των επενδυτών στα εταιρικά κέρδη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει εκτοξευθεί στο 70 τοις εκατό από το 10 τοις εκατό το 1970, πράγμα που σημαίνει ότι λιγότερο ποσοστό επανεπενδύεται σε εργαζόμενους και τη μακροπρόθεσμη υγεία της επιχείρησης. Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των μετοχών των συνταξιοδοτικών ταμείων του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν πέσει κατακόρυφα από το 30 τοις εκατό πριν από 30 χρόνια σε μόλις τρία τοις εκατό σήμερα.
Ο Goldring πρόσθεσε: "Η ακραία ανισότητα δεν είναι αναπόφευκτη - με τις σωστές πολιτικές, οι ηγέτες του κόσμου μπορούν να εξισορροπήσουν πάλι σπάσει τις διαταραγμένες οικονομίες μας, έτσι ώστε να λειτουργούν για όλους μας και να προσεγγίσουν περισσότερο το τέλος της φτώχειας. Χρειαζόμαστε μια νέα προσέγγιση της κοινής λογικής που να διασφαλίζει μια δίκαιη σχέση για τους εργαζόμενους και τους παραγωγούς. Αυτό απαιτεί εκείνους που μπορούν, να πληρώσουν το μερίδιο φόρου που τους αναλογεί, και διασφαλίζει ότι οι γυναίκες παίρνουν μια δίκαιη ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους."
Η Oxfam χαιρετίζει τη δέσμευση της πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της ανισότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο - θα θέλαμε να δούμε την κάνει μια παρόμοια δέσμευση από ένα παγκόσμιο βήμα. Μια αντίθεση προς τα ισχυρά συμφέροντα και την κακή εταιρική συμπεριφορά δεν θα είναι εύκολη, αλλά είναι ζωτικής σημασίας αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους δικούς μας ανθρώπους και για όλο τον κόσμο."
Η έκθεση της Oxfam: “Μια οικονομία για το 99 τοις εκατό” είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο.
Οι 8 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο, σύμφωνα με τον κατάλογο Forbes Billionaires που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο 2016, με τη σειρά της καθαρής θέσης, είναι:
  • Bill Gates: ΗΠΑ ιδρυτής της Microsoft (καθαρή αξία 75 δις $)
  • Amancio Ortega: Ισπανός ιδρυτής της Inditex, Zara αλυσίδας μόδας (καθαρή αξία $ 67 δις)
  • Warren Buffett: ΗΠΑ, Διευθύνων σύμβουλος, μεγαλύτερος μέτοχος της Berkshire Hathaway (καθαρή αξία $ 60,8 δις)
  • Carlos Slim Helu: Μεξικανός, ιδιοκτήτης του Grupo Carso (καθαρή αξία: $ 50 δις)
  • Jef Bezos: ΗΠΑ ιδρυτής, πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος της Amazon (καθαρή αξία: $ 45,2 δις)
  • Mark Zuckerberg: ΗΠΑ, πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος, συν-ιδρυτής του Facebook (καθαρή αξία: $ 44,6 δις.)
  • Larry Ellison: ΗΠΑ, συν-ιδρυτής, Διευθύνων Σύμβουλος της Oracle (καθαρή αξία: $43,6 δις)
  • Michael Bloomberg: ΗΠΑ, ιδρυτής, ιδιοκτήτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Bloomberg LP (καθαρή αξία: $ 40 δις).